Followers

Friday 25 November 2011

biLa lidah berkata COKLAT!

Bismillahirrahmanirrahim ;)

alhamdulillah. masih diberi keizinan utk menikmati nikmat usia yg makin mendekati mati hari ke hari. jadi, haruslah menikmati nikmat usia ini dengan sebaiknya kan? disebabkan entry pertama kurang bermanfaat, harusLah pastikan entry kedua lebih manfaat.kan kan? ;p. ohhOo oke ayat sgt skema ye harini biLa lame xmenuLis sungguh2lah kejungss my tangan. huks. cuti sekolah ni, dari membiarkan minda merepek meraban ke sesuatu yg xberfaedah, ada baiknya beraktiviti bersama adikss yg bercuti sekolah xda keje tu kan? haha nasib kome laaa dapat kakak yg sungguh ober rajin nak memenuhkan masa2 terluang korang ;p so, hasil beraktiviti, tersediaLah mende alah ni sebagai minum petang kitOrang hoho


^_^ memang sadissLaa kalO org dah over sgt suke kaler kaler ^_^

chocolate ecLairs
sumber : kak ita ;)

Bahan2 utk meng-eclair ;)
130 gm tepung gandum







300 ml air - saya letak 150 ml air dan 150 ml susu segar
100 gm butter
4 biji telur
secubit garam
secubit gula


Cara menggOdek bahan ;)







1. Sediakan tray, gris tray dengan butter
2. Panaskan oven pada suhu 180 C
3. Satukan air dan butter ke dalam periuk dan masak atas api yang kecil sehingga butter dan air larut. biarkan hingaa hampir mendidih.
4. Kecilkan api dan masukkan tepung bersama garam dan gula 
5. Kacau segera sehingga ia bergentel-gentel. sampai dia ade ghupe doh, xmelekat kat periuk tu k ;)
6. Matikan api dan biarkan adunan sejuk.
7. Setelah sejuk, masukkan telur sebutir-demi sebutir dan terus memukul dengan kelajuan sederhana sehingga menjadi adunan yang lembut dan berkilat.
8. Paipkan atas tray yang dah di gris dengan butter.
9. Bakar dalam oven pada suhu 180 C 30 minit. (kak ita bakar cara gini, memule bakar rak paling bawah dengan api bawah sahaja selama 25 minit, kemudian tukar pada api atas bawah dan bakar lagi selama 10 minit dgn kepanasan 180 C) tapi saya gune oven yg bersekali ngn BM, so, mmg xgheti la haku nk menggodek oben tu. jadi ambO setLah 180 C 30min sudeyyy ;p
10. dah tu bior laaa deme sejukss dolu k

choc topping ;)

100 gm coklat masakan

1. Cairkan coklat masakan secara double boiler (saya pkai microwave haha)
2. Kemudian celupkan permukaan atas eclair  
3. Biarkan atas redai sehingga coklat mengeras.






chOcOlate filLing ;)

* kalO yg comot2 itu adikss punye kije Oke ahakzz sadissLa kaLo ngaku ^_^
100 ml Whipping Cream
1 sudu kecil Gelatine
50 ml air
70 gm coklat masakan
1 biji putih telur
1 sudu besar gula castor

1. Masukkan gelatin dalam air dan biarkan ia terendam dan larut dengan sendirinya.
2. Masak coklat masakan secara double boiler  sehingga coklat mencair (pon pkai microwave jg ;))
3. Setelah coklat cair masukkan gelatin kedalam coklat yang masih panas dan gaul rata dan ketepikan
4. Pukul putih telur hingga kembang
5. Tambahkan gula dan pukul lagi hingga menjadi berkilat dan bertanduk
6. Pukul pula Whipping Cream hingga kembang dan bertanduk (saya punya cam kureng je bertandukss hOhO)
7. Satukan bahan telur dan coklat ke dalam whipping cream
8. Gaul rata dengan kaedah kaup balik secara perlahan-lahan. kak ita kata jgn kuat2 nanti adunan cair. tp saya termengganas dengan overnya ;p
9. Setelah siap masukkan dalam piping bag dan simpan sebentar dalam peti ais dalam 10-15 minit jangan lama nanti beku.
10. Kemudian buat lubang pada hujung eclair dan paipkan filling coklat tadi


Oke nOw sila nikmati kesedapan cOkLat yg sungguh mewah & truje menaikkan lelemakss. OhhOo kepada yg takutkan gemukkss jgn risau anda jogging la 5km lepas makan ecLair ni k ;) 


tengOk ni tengOk tengOk, tangan kejungss amek gamba guna kamera yg kejungss jgk ;p



R.E.M.I.N.D.E.R ;)

.: it's ur ATTITUDE not ur APTITUDE that determine ur ALTITUDE :.


0 orang bermuhasabah: