Followers

Tuesday, 14 February 2012

ini adalah sejenis DONUT oke o.O

ini adalah sejenis donut yg saya buat dengan langkah yg laju dan tergesa-gesa. berzaman dah donut ni terjadi tapi kalo dah owner blog ni busybody manjang, hamaknye dia nak update resepi kat sini nye. hukhuk. buat benda alah ni sebenarnya nak hantar kat rumah sahabat yg buat majlis kesyukuran. on that day, ade kuliah kat masjid hasanah bangi. and that kuliah datang dulu dalam jadual before the majlis. so, memang perlu dahulukan kuliah lah ;) jadi, sebagai langkah menghormati jemputan, hantarlah barang secubit dua ketui makanan kan kan. dahlah kamu tak datang, buat donno je memang tak comellah perangai gitu ek ;p dan terhasillah benda alah ni pada akhirnya . . . jeng jeng jeng. tapi gamba kali ni donut ni solo-molo je sebab my bibik yg amek gambo ni. ouh, dia punya henpon mahal lagi dr mine oke ;)

donut ni adalah resepi yg tersenang dalam simpanan saya dan hasilnye mabeles i cakap u. thanks to kak Yatie and kak Dayang Jack utk resepi ini. actually banyak je resepi donut tapi hampir kesemuanya menggunakan bahan yg banyak. yg saya ni nak buat utk jumlah beberapa ketui je, tak habeh kang syaitan plak yg tulun makan nda ku mo bha eh ;) so, haruslah mencari resepi yg tak berapa nak berkilo tepungnye tu hoO. buleh sajo nak buat separuh adunan kan, tapi bab kueh mueh tradisi ni ambo tak berape nk brani sebab dah pernah try hampeh je rase kuehnye. oOuh, and that is sooooo membazir oke ;p


makluman. ini saya salintampal dgn sedikit pengubahsuaian eh ;p

sumber primer : kak dayang jack
sumber sekunder : kak Yatie
sumber tertier : asrarhuda

Bahan-Bahan:

2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 air suam (direndam hingga berbuih)
1 sudu kecil ovallette
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/3 cawan air / susu segar (saya pakai susu segar)
gula aising utk saduran

*kalo dah guna susu segar, nda perlu lg susu tepung oke ;)

Cara-cara :
  1. Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan
oke oke, jemput makan lai lai ;) 

R.E.M.I.N.D.E.R :
tips nak bagi donut lembut dan sedap, mulakan dgn basmalah dan lazimi zikir dan selawat pasti lembut-lembut gitu hasilnye hehe ;)

6 orang bermuhasabah:

naeimah ramli said...

hahaha.. oih.. nak cket donut mung.. sedapnya.. i tgah imagine ape yg u nak bg kat kitorang nnt..;p..

asrar.huda said...

@naeimah ramli hahah mung pndy buat, buat sndri deyh ;) ape tuh ek ntahlaaa haha

womiok said...

Wow! Macam senang.. Nk try la nanti.. Tq! :)

asrar.huda said...

@womiok memang agak senang sai. try nnt try2. pastu update kt belog kamu heheheh

Eza Boom Boom said...

memang selalu masak la akak ni. terbaikk... heee. :)

Anonymous said...

Add in 6 cups of flour, a single serving each time, providing the last thing a
cup to be very enclosed until today building an upcoming.
Wonderful nuptial gym poker game for everyone! Toaster ovens job adequately
and as a result quick enough for all our fast-paced world.
Within the area . cooktop characteristics a various meat probe this to confirm all of the warm temperature associated with an sirloin to make
sure that really properly baked cranberry sauce recipe.


my web-site - consumer reports compare toaster ovens ()