Followers

Thursday, 8 December 2011

It's Butterfingers!

.: Bismillahirrahmanirrahim :.


Ape tu butterfingers ha? oh. itu adalah sejenis coklat yg berupa cenggini ye ;)


ini sebenarnya firstime tengok benda alah ni. rasenye kat mesia xdak jual kot. kat obersea je tengok orang dok sebok2 kate ttg benda alah ni. tp ghupe cambest je hoO! so, jemari sangat gatallah jugak nak merasa benda alah cikedis ni sungguh-sungguh!

dan... terjadilah benda alah ini pada akhirnya.................................................................


oh, tak same lah ghope mereka! hokhok. cemanelah nak moLah, dah sik da acuan nak... tapi, siyesLy, benda alah ceklat ni sungguhss sOdap sungguh-sungguh! sedap sedap dan sedap again Oke. cemane nak describe tentang rase dia ek? hurm~ lebih-lebih kurang macam rase cadbury picnik, tapi structure dia keras sket daripada coklat tu + takda kekacang dan wafer rangup dalam coklat tu oke ;) tapi memang dia dok kenyal2 sedap! actually dok nak habehkan saki baki cornflakes dan creamy peanut butter. so, google menggoogle laa ape yg boleh dihasilkan dan alhamdulillah, Allah pertemukan dgn resepi candy yg agak mabeles nih! selalu dok buat cookies, salut madu, salut coklat, la ni nak lari sket dari kejadian biasa laa kot ;) 

uhukuhuk. gambo yg terhasil di atas sememangnyaalaaa agak sadiss utk dilihat oleh mata-mata korang ye,. tangan kejungs memang begini ya, tak berseni langsung memotong, menghias dan mengambil gamba harap maklum ;p


Butterfingers ;)
sumber primer : grouprecipes
sumber sekunder : asrarhuda

Bahan-bahan :
6 cwn cornflakes-dihancurkan
2 cwn crunchy peanut butter (sy guna creamy saja)
1 cwn gula (sy guna gula kastor)
1 cwn corn syrup (sy guna sedikit golden syrup + pure honey)
milk chocolate-utk menyalut candy (sy guna dark choc compound)

Method ;)
1. masak peanut butter, gula dan corn syrup dgn api kecil sampai sebati dan likat
2. masukkan cornflakes dan gaul sebati
3. masukkan dalam loyang dan sejukkan dalam esbox.
4. dah sejuk, salut lah candy dgn coklat yg dicairkan ;)

nota kaki ;)
  • next time letak kekacang lg sedap kot. the more the merrier rite? ;)
  • kene guna milk choc laa rasenye sbb rase dark choc ngn candy ni cam tak bape nak best. ke guna cooking coklat?
  • kene kurangkan kemanisan sedikit agar tiada unsur2 penyebaran penyakit kencing manis! (tapi ceklat mmg manis pon kan?) ;p
  • coklat tu lenkali salut, tak payah nak dok tuang2. skali dia keras dah ke susah nak potong dok pecah2 hoho
...................Oke sekian sahaja pembelajaran anda utk hari ini ye adik2 ;p.......................

.: wassalam :.

2 orang bermuhasabah:

Eza Boom Boom :) said...

post g limbang, plisssssss~ huhu, jelessss..sungguh, nak makan...

asrar.huda said...

ngee? nak ke? hehe. eh kamu smbg mane? klo smbong cni, nnt akk buatkan ;p