Followers

Monday, 19 December 2011

RESEPI : Magnolia's Blueberry Cream Cheese Buns

macam dah lama tak kongsi resepi kat belog ciput nih. masa macam cemburu siket nak suroh mengupdate. masak membaking kemain punya banyakss tapi takda update. hoh. saya kekurengan masa. tak ngapalah. harini dok kongsi satu resepi yang dah agak berkurunss saya buat tapi Allah baru mengizinkan saya berkongsi dgn kalian-kalian dan kalian sekalian ;)

siapakah gerangan awak wahai benda?
assalamualaikum kawan-kawan, nama saya magnolia rasberry cream cheese buns. haha. hamekkkkk skali panjang berjele nama. kalo soh atok sebut ni mesti tergeliat lidah uish! tapi benda alah ni saya tukar jem nye kepada blueberry disebabkan ketiadaan unsur-unsur rasberry di esbox rumah ini ye. dok membazir beli jem bebanyak, tapi dok tersimpan rapi je dalam esbox, bek guna je ape-ape jem yg ade. saya taknak jadi kawan syaitan oke ;p

ini resepinye oke kawan-kawan ;)


sumber primer : kak jun yummylicious
sumber sekunder : asrarhuda

bahan-bahan ;
1 3/4 cwn all-purpose flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp garam
250g cream cheese
1/2 cwn unsalted butter
1 cwn gula (saya guna gula kastor)
2 biji telur (saya guna grade B punya)
1/4 cwn milk (saya guna fresh milk)
1/2 tsp vanilla extract

TOPPING:
1/2 cwn raspberry preserves (guna blueberry je)

1. Panaskan oven 180 celcius.
2. In a small bowl, campur tepung, baking powder, baking soda, dan garam.
3. Dalam bekas lain, putar cream cheese, butter, dan gula until smooth. masukkan telur dan pukul lagi. Masukkan bahan kering berselang seli dgn milk n vanilla.
4. Masukkan dlm cup lbh kurang 2/3 (sy letak 3/4). Letak rasberry and deco2 laaa ikut suke anda ye ;)
5. Bake for 25–30 minutes atau korang test la gune lidi kalo clear tu oke dah ;p

selamat mencuba!

nota kaki ;) siyesss sedap benda alah ni utk sesape yg suke cheese lah. for those yg berDIET, sila berjalan 1km lepas makan k agar hidup anda tidak diselubungi misteri................LEMAKSSS! oke ;)


R.E.M.I.N.D.E.R ;)
only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly

5 orang bermuhasabah:

Eza Boom Boom :) said...

okey, resipi baru lagi. Fine-fine. :D Tapi bahan tu susah nak cari la..kak haziq tau, fresh milk pun susah nak cari tau kat sini. :(

asrar.huda said...

alooo tedah kitak ya ;) kalo xda freash milk kamu guna je ape2 susu. dah takda sgt kamu gi buat air susu. bahan lain akk rs mcm senang je.....mcmlaaa ;)

Ana said...

nyummy..!! XD

Eza Boom Boom :) said...

okey, makaseh. Saya nak hidang kat family je. ^^.
P/s: Bakat terpendam saya pun MAKAN. Haha. Bakat kat entry tu bakat zaman sekolah je. Sekarang tak lagi :P

asrar.huda said...

ana : thanks ;p
eza : sebaiknya hidang kt family laaa kan? puas hati bha ;p